5 tapaa säästää rahaa sijoituskassan kasvattamiseksi

Sijoittaminen on yhä yleisempää, mikä on loistava asia. On hienoa, että taloudet haluavat laittaa rahaa pahan päivän varalle sukan varteen. 

Varsinkin kuluneen ajan inflaatio on lisännyt säästämistä pitkällä tähtäimellä.Yhä nuoremmat ovat kiinnostuneita sijoittamisesta ja on hienoa, että myös lapsien vanhempia “koulitaan” sijoittamisen maailmaan.

Paitsi, että oma mielenkiinto – myös sosiaalinen media ja sen tarjoamat uutiset, podcastit ja yleinen tietoisuus sekä maailman tilanne ovat saaneet ihmisiä kiinnostumaan omasta taloudestaan. Poimi siis alta parhaat vinkit sijoituskassan kasvattamiseksi:

1. Lainojen yhdistäminen

Tämä on tapa, mitä täytyy käyttää harkiten. Opintolaina on tästä kuitenkin hyvä ja toimiva esimerkki.

Jotkut nostavat opintolainan kokonaisena tililleen, säästävät sen ja hyödyntävät ajallaan valmistuville tarjottavan lainamyönnytyksen. Myös muita lainoja voi käyttää sijoittamistarkoitukseen.

Tämän lisäksi on hyvä tarkastella, että omat lainat on otettu fiksusti mahdollisimman edulliselta lainantarjoajalta kokonaiskorkoa tarkkaillen. Jos on kertynyt esimerkiksi pikavippejä, voi pikavippien yhdistäminen olla fiksua kokonaiskoron pienentämiseksi. Parhaimmillaan lainojen yhdistäminen voi tuoda jopa satojen eurojen säästöt.

2. Säästä rahaa sivuun jokaisesta ostoksesta

Jos säästäminen tuntuu haastavalta, voi tämä keino toimia hyvin. Esimerkiksi parin euron säästöön laittaminen joka ostoksen yhteydessä kerryttää rahaa sijoituskassaan pikku hiljaa.

Sijoituskassoissa tärkeää olisi, että on summa sitten pienempi tai suurempi, olisi säästöihin sijoittaminen kuitenkin säännöllistä. Myös tietyn prosenttiosuuden laskeminen säästöön joka ostoksesta on kätevä ominaisuus, minkä voi saada joidenkin pankkien asiakkuuksissa automaattisesti.

Jos heräteostokset ovat arjen riesana, voisi ajatuksena toimia, että ostetun tuotteen summasta täytyy laittaa puolet aina säästöön, eli heräteostoksia ei vältämättä tulisi ostettua niin paljoa. Tämä lisää myös harkintakykyä ylipäätään.

3. Laadun ostaminen perustellusti

Eri ihmiset pihistelevät eri asioissa. Toiset eivät mistään hinnasta haluaisi pihistää laadukkaasta ravinnosta, kun taas toisille tärkeintä on satsata esimerkiksi harrastuksiin.

Oli laadun ostaminen sitten mikä tahansa – tee se perustellusti. Jos laadukkaat vaatteet tai bensasyöppö auto ovat itselle tärkeitä, voi asiaa miettiä ehkä uudestaan jonkin toisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Se mitä säästää toisesta – antaa paljon toisaalle. Eikö olisikin mukava ajatus, että kaikki bensaan menevät rahat kasvaisivat moninkertaiseksi?

4. Aseta selkeä säästötavoite

Kuten aiemminkin on mainittu, toimivat eri tyyppisille henkilöille erilaiset tavat sijoituskassan kasvattamiseen. Toisille selkeä tavoite voi olla paras tapa satunnaisen rahan säästämisen sijaan.

Tavoitteet kirjattuna paperille tai kaavioon tuovat monelle motivaatiota säästämiseen. On myös hyvä imeä inspiraatiota ympäriltään ja koettaa ymmärtää, mitä hyötyjä pitkäjänteisellä säästämisellä oikeasti on. 

Oli tavoitteena sitten omistusasunto, kesämökki, lomamatka tai rahan kerryttämienen eläkepäiville – on tavoitteen kirkastaminen omaan päähän tärkeää. Pidä tavoitteet siis kirkkaana mielessä ja pää hieman yläpilvien alapuolella!

5. Asenne kohdilleen

Tämä voi aluksi tuntua kaukaa haetulta, mutta on hyvä lähteä ajattelemaan säästämistä sekä sijoittamista sen kautta, että olemme itse vastuussa omasta onnestamme. Ei kannata jäädä loppuelämäksi odottamaan lottopottia tai tyytyä kohtaloonsa ajatellen, ettei itsestä olisi säästäjäksi.

Jokaisella meistä on valmiuksia säästämiseen sekä sijoituskassan kerryttämiseen. Se on totta, että valmiudet ovat erilaisia lähtökohdat mukaan lukien. Siihen ei kuitenkaan kannata jäädä rypemään.

Monet säästäjät eivät välttämättä laita säästöön kuin viisi euroa kerrallaan, koska varat eivät välttämättä riitä sen enempään. Pienistä puroista syntyy kuitenkin suuria jokia, joten kannattaa ajatella asiaa kokonaisuutena ja keskittyä positiivisiin asioihin.

Pienetkin säästöt vievät eteenpäin

Vaikka säästäminen ja osakesalkun kasvattaminen voi tuntua joskus hankalalta polulta, eri vinkkejä kokeilemalla sekä mahdollisia lisätienestejä ansaitsemalla voi saada suuriakin säästöjä aikaan.

On hyvä välillä myös keskittyä siihen, mitä meillä jo on. Varsinkin jos omaisuutta on kertynyt, kannattaa siitäkin olla onnellinen. Kaikki säästäminen sekä sijoittaminen vie meitä aina eteenpäin.

Vaikka rahan ansaitseminen olisikin suorastaan intohimo, on hyvä keskittyä lisäksi muihin asioihin. Kun rahasta pystyy ajattelemaan avoimesti, on suunnitelmiakin helpompi luoda ja toteuttaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös