Miksi kannattaa sijoittaa osakkeisiin? 7 tärkeintä syytä

Osakemarkkinat ovat luoneet valtavasti vaurautta vuosien varrella. Osakkeisiin sijoittaminen Keskimäärin S&P 500, johon kuuluu 500 suurinta Yhdysvaltain julkisesti noteerattua yhtiötä, on tuottanut 8–12 % vuosittain. Vain 10 000 euroa, joka sijoitettiin osakemarkkinoille 50 vuotta sitten, olisi kasvanut yli 380 000 euroon tänään.

Muista kuitenkin, että osakemarkkinat eivät nouse joka vuosi. S&P 500 putoaa yleensä kolme kertaa 10 vuoden aikana. Jotkut pudotukset voivat tuntua melko julmilta, ja sen volatiliteettitaso ei ole todellakaan kaikille. Mutta jos pystyt hallitsemaan pelkosi, osakkeilla on mahdollisuus ansaita huomattavasti korkeampaa tuottoa kuin muilla sijoitusvaihtoehdoilla pitkällä aikavälillä.

Monesti sijoittamiseen tarvittavaa pääomaa kannattaakin tehdä itse, mutta on myös mahdollista hakea lainaa 5000 euroa ja sijoittaa sen avulla. Tällöin osakemarkkinat ei kuitenkaan välttämättä ole paras paikka.

Osakkeisiin sijoittamisesta on kuitenkin monia etuja. Seitsemän suurinta ovat:

1. Mahdollisuus ansaita korkeampaa tuottoa

Ensisijainen syy, miksi useimmat ihmiset sijoittavat osakkeisiin, on mahdollinen tuotto verrattuna vaihtoehtoihin, kuten pankkien sijoitustodistuksiin, kultaan ja valtion joukkovelkakirjalainoihin. Esimerkiksi osakemarkkinoiden keskimääräinen tuotto on ollut noin 10 % vuodessa vuodesta 1926 lähtien; valtion pitkäaikaiset joukkovelkakirjat ovat tuottaneet 5–6 prosenttia vuodessa samana aikana.

2. Kyky suojella omaisuuttasi inflaatiolta

Osakemarkkinoiden tuotot ylittävät usein merkittävästi inflaation. Esimerkiksi pitkän aikavälin inflaatiovauhti on ollut noin 3,1 % vuodessa vuodesta 1913 lähtien. Kuten edellisessä kohdassa huomasimme osakkeiden vuosituotto on ollut reilusti yli tämän. Osakkeet ovat olleet hyvä tapa suojautua inflaatiota vastaan.

3. Mahdollisuus ansaita säännöllisiä passiivisia tuloja

Monet yritykset maksavat osinkoa tai osan voitoistaan ​​sijoittajille. Suurin osa maksaa osinkoa neljännesvuosittain, vaikka jotkut yhtiöt maksavat osinkoa kuukausittain. Osinkotulot voivat auttaa täydentämään sijoittajan palkkaa tai eläketuloa.

4. Omistuksen ylpeys

Osakeosuus edustaa yrityksen murto-osuutta. Voit omistaa pienen osan yrityksestä, jonka tuotteita tai palveluita rakastat.

5. Likviditeetti

Useimmat osakkeet käyvät kauppaa julkisesti suuressa pörssissä, mikä tekee niiden ostamisesta ja myymisestä helppoa. Se tekee osakkeista myös likvidimmän sijoituksen verrattuna muihin vaihtoehtoihin, kuten kiinteistösijoituksiin, joita et voi myydä nopeasti.

6. Monipuolistaminen

Osakkeiden avulla voit helposti rakentaa monipuolisen salkun useille eri toimialoille. Tämä voi auttaa sinua monipuolistamaan kokonaissijoitussalkkuasi, joka voi sisältää myös kiinteistöjä, joukkovelkakirjoja ja kryptovaluuttoja, mikä vähentää yleistä riskiprofiiliasi ja parantaa tuottoa.

7. Kyky aloittaa pienestä

0 dollarin palkkioiden ja mahdollisuuden ostaa murto-osakkeita avulla monien verkkovälittäjien kautta sijoittajat voivat alkaa ostaa osakkeita alle 100 dollarilla.

Miksi sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian?

Vaikka on olemassa joitain päteviä syitä olla ostamatta osakkeita, nousupotentiaali on useimpien ihmisten kannalta suurempi kuin riski. Joten on melkein aina hyvä idea sijoittaa osakkeisiin, vaikka markkinat olisivat kaikkien aikojen huipulla. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mikä on tärkeämpää kuin markkinoiden ajoitus, on sijoittajan aika markkinoilla. Oikean ajan valitseminen osakkeiden ostamiseen voi olla kallista, koska suuri osa voitoista tulee suuresta osakkeiden säilytysajasta.

Samaan aikaan osakkeilla on taipumus toipua osakemarkkinoiden korjauksista tai yli 10 prosentin tuloslaskuista muutamassa kuukaudessa. Mitä kauemmin sijoittaja on markkinoilla, sitä pienempi on todennäköisyys menettää rahaa.

Yhteenveto

Osakkeet tarjoavat monille sijoittajille mielenkiintoisen kohteen sijoittaa omaa varallisuuttaan ja pitkän aikavälin aikana voi myös odottaa reilua tuottoa sijoituksilleen. On kuitenkin muistettava, että osakemarkkinoilla on jossain määrin aina myös kyse tuurista ja huonot sijoitukset voivat tulla kalliiksi.

Kuitenkin suomalaisetkin ovat innostuneet osakemarkkinoista entisestään ja se jos mikä on jo hyvä syy liittyä mukaan osakemarkkinoille!

Scroll to Top