bitcoinin arvo

Fortum osake juuri nyt

Fortumin osake ja arvo tällä hetkellä. Osakkeen historiatietoja pääset vertaamaan hintakaaviosta.

eToro-sijoitusalustan logo
eToro (Europe) Ltd
  • Sijoita pörssiin tai CFD:eihin
  • Ei komissioita osakkeista
  • Osta, shorttaa tai vivuta
  • Yli 30 milj. käyttäjää

76 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

Minkälainen yritys Fortum oikeastaan on?

Sähkön hinnan kovan nousun ollessa näinä päivinä kaikkien huulilla, on monella tullut vastaan oiva hetki miettiä uudelleen omia sähkönkulutustapojaan, sekä sitä, mille sähköyhtiölle on omalle taloudelle paras niin rahallisesti kuin moraalisestikin paras sijoittaa rahansa – niin sähkön kuin osakkeiden oston kohdalla. Fortum on yksi suomalaisista sähköyhtiöistä, joka pyrkii tuottamaan sähköään mahdollisimman ympäristöystävällisin tavoin. Se lupaa asiakkailleen sähköä, joka on tuotettu puhtaasti. Lisäksi Fortum pyrkii tuottamaan kestäviä ratkaisuja sähköntuotantotavoillaan. 

Fortumin toiminta ei rajoitu pelkästään Suomeen, vaan sen ydinliiketoiminta ulottuu tällä hetkellä jopa kymmeneen maahan ja yleisesti ottaen Fortum toimii jo 40 eri maassa. Koska kyseessä on suuri kansainvälinen yhtiö, on se erityisen tietoinen vastuistaan ympäristöystävällisemmän tulevaisuuden luomiseksi. Tämä tarkoittaa pyrkimyksiä kohti hiilineutraaliutta, jonka Fortum tavoittelee saavuttavansa Euroopassa vuoteen 2035 mennessä ja globaalisti vuonna 2050. Kivihiilestä olisi tarkoitus päästä eroon jo vuoteen 2025 mennessä. Paljon teoista tavoitteiden saavuttamiseksi tullaan tekemään läheisessä yhteistyössä Uniperin kanssa.

Fortumin energiatuotanto

Tällä hetkellä Fortumin energiantuotannossa hyödynnetään paljon niin vesi- kuin ydinvoimaa, ja päästöttömän uusiutuvan energian osuus energiantuotannossa on nykyisin 40% luokkaa. Ydinvoimaloita Fortumilla on yksi ja vesivoimaloita 33. Lähes puolet, eli 47% sähköstä tuotetaan tällä hetkellä luonnonkaasuilla, 19% ydinvoimalla, ja 19% vesivoimalla. Kivihiiltä käyttämällä tuotetaan tätä nykyä 13% sähköstä, ja loput tuotannosta suoritetaan erinäisin päästöttömin tavoin.

Tämä tuo mukanaan joustavuutta, jolla vastata jatkuvasti kasvavaan energian tarpeeseen ja kysyntään. Samalla Fortum on mukana investoimassa aurinko- ja tuulivoimien tuotannon kehittämiseen. Näiden energian tuotantotapojen kaltaiset uusiutuvat ja hiilidioksidipäästöttömät energiat ovat tärkeä osa tulevaisuuttamme, ja Fortum on innokkaasti mukana kehittämässä meille puhtaampaa ja kestävämpää tulevaisuuden maailmaa.

Fortum onkin jo Uniperin kanssa Euroopan kolmanneksi suurin yhtiö, joka tuottaa sähköä hiilidioksidipäästöttömästi. Energiantuotantotoiminnan lisäksi Fortum pyrkii kehittämään ratkaisuja, joiden avulla kaupunkeja ja yrityksiä voi yleisesti helpottaa vähentämään tuottamaansa hiilijalanjälkeä.

Fortumin osake nykyään

Suomessa Fortum on johtavan energiayhtiön asemassa. Sähkön lisäksi se tuottaa myös kaukolämpöä ja tulevaisuuden energiaratkaisuja, sekä on iso toimija myös kaasualalla. Alan yhtiöiden on myös mahdollista saada Fortumilta asiantuntijapalveluita osakseen. Fortumilta löytyy myös erinäisiä kierrätys- ja jäteratkaisuja Pohjoismaiden alueilla, joiden kautta toivotaan osaltaan pystyä vaikuttamaan positiivisesti ympäristöön. Fortumilta voi jopa hankkia maaperänkunnostus- sekä ympäristörakennuspalveluita.

Fortumin tytäryhtiön Uniperin ajautuminen talousvaikeuksiin on vaikuttanut myös Fortumin toimintaan. Nämä vaikeudet johtuvat siitä, ettei Uniper ole enää saanut venäläiseltä Gaspromilta kaasua entiseen tapaan, joka on ajanut kaasunhankintahinnan rajusti ylös, jonka myötä Uniper on tuottanut jatkuvasti tappiota tämän vuoden ajan. Koska Fortum omistaa suurimman osan Uniperista ja on jo joutunut usealla miljardilla eurolla tukemaan yrityksen toiminnan jatkumista, on sillä ollut myös negatiivisia vaikutuksia Fortumiin sillä Uniperin tappiot ovat sinällään myös Fortumin tappioita. Pahimmillaan tämä olisi voinut vaikuttaa jopa Fortumista 51% omistaman Suomen valtion toimintakykyyn.

Fortum ja Uniper ovat hiljattain onnistuneet sopimaan Saksan hallituksen kanssa avustuspaketista, jolla Uniperin toiminta saataisiin vakautettua, sillä Uniper on melkoisen kriittinen osa Saksan energian toimintavarmuutta. Mikäli avustuspaketista ei oltaisi päästy sopuun, olisi sillä Fortumin lisäksi ollut merkittäviä seuraamuksia niin Suomen valtiolle, suomalaisille kuin Saksan valtiollekin. Tämän myötä osa Fortumin omistusoikeuksista myös myytiin eteenpäin Saksan hallitukselle. Uutisen myötä Fortumin osakkeet lähtivät uuteen nousuun, laskettuaan roimasti Uniperin vaikeuksiin liittyvien uutisten saavuttua kansalaisten tietoon.

Fortumin ja Uniperin tulevaisuuden tuloksia voi tässä vaiheessa olla vaikea arvioida. Vuosi 2021 oli ennätyksellisen hyvätuloksinen Fortumille, suuressa osin kiitos Uniperin, mutta alkuvuodesta alkanut Ukrainan sota mullisti energia- ja kaasumarkkinat, sekä sen myötä myös Fortumin ja Uniperin kaltaisten yritysten toimintakyvyn.

eToro-sijoitusalustan logo
eToro (Europe) Ltd
  • Sijoita pörssiin tai CFD:eihin
  • Ei komissioita osakkeista
  • Osta, shorttaa tai vivuta
  • Yli 30 milj. käyttäjää

76 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

eToro: Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 74% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun tulee aina pohtia, ymmärrätkö miten hinnanerosopimukset toimivat, ja onko sinulla varaa riskeerata rahojen häviäminen.

Etusivu » Osakekurssit » Fortum
Scroll to Top