Onko vedonlyönti oikotie onneen?

Vaikka vedonlyönnissä pääset omalla tietotaidollasi vaikuttamaan omiin tuotto-odotuksiisi, on kyseessä silti uhkapelaamisen leiman saanut pelaamismuoto. Vedonlyönnissä toki yksittäisen kohteen varianssi on erittäin suuri, sillä kuten kaikki varmasti tietävät, on urheilun historiassa tapahtunut valtavasti isoja yllätyksiä. Laadukkaat vedonlyöntibonukset erilaisine ilmaisvetoineen ja talletusbonuksiin antavat sinulle kuitenkin loistavan mahdollisuuden harjoitella urheiluvedonlyönnin saloja.

Vedonlyöntibonuksista huolimatta vedonlyönti ei ole oikotie onneen, sillä pelaat jatkuvasti maailman parhaita kertoimenlaskijoita sekä tähän päälle muita pelaajia vastaan. Ilmaisia lounaita ei juurikaan ole tarjolla, vaikka joskus jokin kohde voi silmääsi näyttää aivan järkyttävän hyvältä. Tällöin kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä ja muistaa tämä sääntö: 

Jokaiselle kertoimelle on aina olemassa syy, ja joku muu tietää todennäköisesti sinua enemmän.

Pörssiin sijoittaminen suositumpaa kuin koskaan

On hieno nähdä, että pörssiin sijoittaminen nousee myös Suomessa aina vain useammin ja useammin esille. Sijoittaminen on ainoa mahdollinen tapa suojata pääomasi inflaatiolta, sillä mikäli lepuutat ylimääräistä käteistä pankkitililläsi, katoaa siitä joka vuosi keskimäärin muutaman prosentin kokoinen siivu. 

Suomessa taloustietämys on kuitenkin lähtökohtaisesti vielä huonolla tasolla, jonka takia esimerkiksi inflaation vaikutusta ei ymmärretä, koska se näkyy ainoastaan ostovoiman heikentymisenä. Asian voi toki kääntää myös näin päin, että jos hinnat eivät koskaan nousisi, mutta Euron arvoa säätelevä EKP asettaisi ylimääräisen noin kahden prosentin vuosittaisen veron, niin nousisiko siitä valtava älämölö? Todennäköisesti nousisi ja Euroopan Keskuspankki leimattaisiin ryöstöorganisaatioksi.

Hauskintahan tässä on, että tämä täysin sama skenaario tapahtuu joka vuosi, mutta erillisen veron sijasta inflaatio ilmenee hintojen nousuna. Tätä ei kuitenkaan osata hahmottaa, koska tililtä ei konkreettisesti katoa suurta rahasummaa kerralla, vaan jokainen kauppareissu maksaa pienen määrän enemmän. Laita siis ihmeessä passiivinen raha töihin, ja ole yksi niistä fiksuista ihmisistä, joiden ostovoima ei heikenny vuodesta toiseen.

Osakesijoittaminen on halutessasi varmaa rahaa

Jos mielenkiintosi sijoittamista kohtaan heräsi edellistä kappaletta lukiessasi, niin minulla on sinulle mahtavia uutisia. Sijoittamalla voit nimittäin tehdä helppoa ja isoa vuosittaista tuottoa, vaikka sinulla ei olisi mitään hajua, että mitkä ovat hyviä pörssiyhtiöitä. 

Homma on nimittäin niin, että ylivoimaisesti parhaat sijoituskohteet ovat eri pörssien indeksit, jotka tuottavat pitkässä juoksussa tasaisen varmaa tuottoa. Indekseihin ei voi suoraan sijoittaa, mutta voit ostaa osakevälittäjältäsi erilaisia ETF-tuotteita. ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund ja se tarkoittaa pörssinoteerattua rahastoa. 

Indeksi- tai rahastosijoittamisessa tärkein tehtävä mikä sinulla on, liittyy kulujen karsimiseen. Älä koskaan osta pankkien kalliita rahastotuotteita, vaikka ne niitä yrittävät sinulle markkinoida, sillä esimerkiksi S&P500-indeksiin sijoitat alhaisimmillaan 0.07 % kuluilla. Jos tämän sijasta valitset pankkisi suositteleman rahaston vaikka 1.40 % kuluilla, maksat 2000 % suurempia rahastonhoitomaksuja – pääasiassa turhaan. Poikkeuksena ainoastaan jotkut tiettyyn nicheen keskittyvät aktiivisesti elävät rahastot, sillä tällöin rahastonhoitokulu voi olla hieman suurempi. 

Alla vielä todennäköisyyslaskelmia S&P500-indeksiin liittyen, jotta lukijoilla olisi myös jotain käytännön esimerkkejä siitä, että kuinka paljon pitkä sijoitusaika parantaa tuottomahdollisuuksia.

Jos sijoitat tänään S&P500-indeksiin, niin historian mukaan todennäköisyytesi hävitä rahaa seuraavilla sijoitusajoilla ovat seuraavat:

  • 1 päivä – 46 %
  • 1 kuukausi – 38 % 
  • 1 vuosineljännes – 32 %
  • 1 vuosi – 26 %
  • 3 vuotta – 16 %
  • 5 vuotta – 10 %
  • 10 vuotta – 6 %

Ja vielä saman indeksin inflaatiokorjatut vuosituotot vuosilta 2012–2019:

  • 2012: + 16.0 %
  • 2013: + 32.4 %
  • 2014: + 13.7 %
  • 2015: + 1.4 %
  • 2016: + 12.0 %
  • 2017: + 21.8 %
  • 2018: – 4.4 %
  • 2019: + 21.1 % 

Nykyajan sijoituskohteet

Tylsän ja geneerisen sijoittamisen lisäksi on toki useita muitakin tapoja sijoittaa, sillä välittäjiltä löytyy kaikkea mahdollista aina yksittäisistä osakkeista vaikka Norjan merenelävien myyntiä seuraavaan indeksiin. Mikäli olet hyvä tunnistamaan trendejä, niin pääset todennäköisesti sillä taidolla käärimään myös pätäkkää.

Kaikki pörssikurssit menevät luonnollisesti kahteen suuntaan ja voit halutessasi asettaa rahasi myös jonkun yhtiön osakekurssin laskemisen puolesta. Lyhyeksi myynti (engl. short) tarkoittaa sitä, että tienaat rahaa silloin, kun kohteen kurssi laskee. Tämän vastakohta on perinteinen osakesijoittamisen muoto, eli ns. long-sijoittaminen, jolloin uskot kurssin nousuun. 

Tähän leikkiin välittäjät tarjoavat myös erilaisia viputuotteita, joiden avulla pääset moninkertaistamaan sijoittamasi rahamäärän. Esimerkiksi 100 euron sijoittaminen 20-kertaisella vivulla antaa sinulle jo 2 000 euron arvoisen position. Viputuotteita voi kuitenkin suositella vain kokeneille sijoittajille, sillä niitä käyttäessä voi tulla itku hyvinkin nopeasti.

Pörssin aukioloajat

Pörssikurssit ovat sijoittajalle armollisia siinä suhteessa, että ne eivät elä perinteisten toimistoaikojen ulkopuolella. Toki voit ostaa ja myydä omistuksia after- ja pre-marketissa, mutta perinteinen pörssi pysyy kiinni.

Esimerkiksi Helsingin pörssi on auki maanantaista perjantaihin 10:00 – 18:30 ja tätä samaa kaavaa noudatetaan ympäri maailmaa, omien aikavyöhykkeiden puitteissa totta kai. 

Scroll to Top